Til dig, der gerne vil i gang med at træne

En guide til begyndere.

Allerede det, at du læser denne artikel betyder, at du har påbegyndt en proces. Måske vil du gerne tabe dig. Måske vil du gerne blive stærkere. Få en bedre kondition. Investere i din sundhed. Eller bare bevæge dig noget mere. Uanset hvad, vil guiden her forsøge at hjælpe dig godt i gang med din træning – og som man siger:

Det tager et øjeblik at beslutte sig, 10 minutter at gennemføre din første træning og om to uger vil du allerede kunne mærke en positiv forskel. Der er mange gode grunde til at træne, og du har helt sikkert din grund til, hvorfor du vil i gang nu. Derudover kan du se frem til følgende positive følgevirkninger:

  • Nedsat risiko for kroniske sygdomme
  • Bedre humør og mentalvelvære
  • Mere energi og bedre søvn
  • Øget sexlyst
  • Og en masse andre gode ting

Træning skal være sjovt og gøre dig glad. Derfor skal du finde et passende niveau at starte fra.

Find ud af, hvad du kan lide

Her på siden har vi en masse forskellige træningstyper. Nogen med fokus på kondition, nogen med fokus på styrke, nogle er rolige og nogle er med høj intensitet. Vær ikke bange for at eksperimenter, men prøv dig frem med de forskellige træningsformer. Hvis du får sat en video på, der på ingen måde er noget for dig, så prøv alligevel at gennemfør træningen i dit eget tempo. For selvom træningen ikke er noget for dig, så kan det stadig være, at du kan lide den følelse du får bagefter. Næste gang kan du prøve en anden træningsform. Og sådan bliver du ved, indtil får en idé om, hvad du godt kan lide.

Sæt dig et mål - småt og realistisk

Når man starter med at træne, kan der ske store fremskridt relativt hurtigt – men ingen kan få sixpack på 14 dage. I stedet for at sætte dig et mål omkring vægt eller fedtprocent, så prøv at sæt dig et mål omkring aktivitetsniveau. Det kan f.eks. være, at du gerne vil motionere 1,5 time om ugen. Så ved du, at du skal gennemføre 3 x 30 minutters træning i løbet af ugens 7 dage.

Du skal sole dig i succesoplevelser. Du får altså intet ud af at knække nakken ved at sætte urealistiske mål, men vil til gengæld blive motiveret af at lægge en plan, som du kan følge og hvor du gradvist kan bygge på. Husk at en gennemført træning på 15 minutter, er langt mere effektiv end en træning på en time, som du aldrig kommer i gang med.

Hav en plan B

Du har sat dine mål. Det er søndag. Du mangler én træning. Men du orker ikke. Her kommer din plan B i spil. Motion handler nemlig ikke kun om at svede og få ømme muskler. En god gåtur er også motion. Og en god gåtur kan være en perfekt plan B. Så når du pludselig ikke kan overskue din træning, så gå en tur i stedet – gerne en god lang en. En gåtur kan selvfølgelig ikke erstatte alle dine træninger, men det kan være en perfekt plan B til de dage, hvor du må afvige fra din plan.

“Målet er ikke at være perfekt, men at du aldrig giver op. Husk, at man ikke kommer i form af én træning, ligesom man ikke ødelægger sin vej til målet ved at misse én.”

Stop, hvis det gør ondt

Husk at mærke efter hvordan din krop har det. Udmattede muskler under træning og muskelsmerter dagene efter er helt fint – for mange faktisk et mål i sig selv. Men dine led må ikke gøre ondt og du skal kun lave øvelserne så langt og så hurtigt, som din krop tillader det. Mærker du en pludselig smerte, sætter noget sig fast, føler du et smæld, så stop træningen med det samme. Tag nogle hviledage og kontakt eventuelt din læge, hvis smerterne bliver ved. Indtil du har god følelighed med din krop, at det vigtigt at varme godt op og undgå yderpositioner.

Kom i gang

Det bedste råd til at motionere er, at man bare skal gøre det. Du behøver ikke noget særligt tøj eller udstyr. Du behøver ikke vente på godt vejr. Du behøver ikke vente på i morgen. Du kan gøre det, og du kan gøre det nu. Så start din træning med en af vores mange videoer med det samme.

Vi håber artiklen har givet dig lyst til at træne. Og måske endda til en af vores videoer?

Start din hjemmetræning med vores træningsvideoer

BOKSNING

FITNESS

YOGA

Nyeste artikler